Saturday, September 10, 2011

House of the Month: Redesign of a Historic 1890s-era House - Buildipedia.com™

When architecture must subordinate itself to centuries of history, the challenge facing the designer is to create a structure that is simple and retiring while still expressive of its own generation. Estes/Twombly ArchitectsÔÇÖ redesign of the Overall House in Concord, Massachusetts, achieved simplicity not only in terms of its massing but in terms of its program as well.
The town of Concord has a rich history to safeguard. Not only was it the scene of the first Revolutionary War battle, but in the mid-19th century it was home to some of the United StatesÔÇÖ most prominent literary figures. Located only 20 miles west of Boston, Concord has successfully maintained its historic village character, in part because it has a Historic District Act dating from the 1960s.
Homeowners within the townÔÇÖs historic district must conform to various guidelines when planning an addition, including that the addition be “differentiated from the existing building” and that its location be “least visible from public view.” These guidelines provided a framework for the redesign of the 1890s-era Overall House. Another determinant of the redesign was the fact that the original house had two existing additions, one dating from the 1920s and the other from the 1950s; each compromised the homeÔÇÖs historic integrity.
Previous Front of House Exterior After Remodel
The first step in reconfiguring the house was to remove the previous additions. In so doing, “even though itÔÇÖs very unusual, we actually reduced the square footage of the house,” says Jim Estes, principal of Estes/Twombly Architects. The remodel reduced the homeÔÇÖs size from 2,400 sq. ft. to 2,100. Since a primary goal was to keep the addition secondary, with the pure form of the original farmhouse remaining visually dominant, Estes says that the design of the new forms required “mainly a playing with proportion and materials.” Therefore, the new living room, which faces the street, is set back from the fa├žade of the original structure by more than 10'. The architects also used 3' wide glass separators to connect the new additions to the original house. Materials used in the additions echo those used in the original house but display subtle differences. For example, the siding is of wood clapboard with wood trim, although the boards have a greater exposure on the addition, contrasting with the more traditional 4” exposure on the main house.
















    







 
..................................................
With   the emphasis of the remodel being on the rear of the house, design elements were used that reinforce the space created by the new terrace. “A vernacular stone wall wraps from the front of the house to the back to create a platform,” says Estes. The low-profile wall recedes under the porch “to keep the porch light,” then emerges on the back side of the house to define the terrace edge and courtyard beyond. The wall provides a subtle unifier that ties the original farmhouse, its new additions, and the propertyÔÇÖs barn into a comprehensive whole. “The layering of spaces all reads together,” explains Estes.The floor plan of the house was also simplified. The kitchen was moved back to a central location within the original farmhouse, along an axis that includes the new living room addition and the dining room. A new mudroom occupies the addition in the rear of the house; this mudroom and the front entry hall align with the dining room on a perpendicular axis. The linear arrangement permits sightlines through the house that fuse the spaces into a coherent whole.
Open Living Space Stairwell Shoe Bench Back Hall
Further optimizing the floor plan, an awkward corner by the existing stairway was fitted with a half-bath. Upstairs, the layout was also streamlined. On the second floor, a new master suite overlooks the rear terrace; third floor rooms take advantage of existing dormers to expand the usable area.
Through an approach that could be called reductive, Estes/Twombly Architects succeeded in renewing the Overall House while paying homage to its history. Programmatic elements were not allowed to overwhelm either the existing house or the forms of the new additions; instead, a coherent massing and layout constrained - even enhanced -- the interior spaces.
Exterior Exterior
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

amazon